Het fabeltje: afvallen in de sauna.

Sauna’s zijn de laatste paar jaren uitgegroeid tot een ware rage. Overal zie je de begrippen sauna en wellness terugkomen. Niet zo gek ook. Het bezoeken van een sauna is voor veel mensen een prettig moment van rust en ontspanning. Even onthaasten na een drukke werkdag is altijd lekker. Toch gaan er nog altijd veel onjuiste verhalen rond over sauna’s. Een van de bekendste is het fabeltje ‘afvallen in de sauna’.

saunaaaa

Er zijn nog altijd veel producenten van privésauna’s die het afvallen in de sauna als verkooppraatje gebruiken. Ook maken veel sport- en fitnesscentra reclame dat men in hun sauna’s zonder al te veel moeite kan afvallen. Toch is dit niet waar.

Waar komt het vandaan?
Het idee dat men af kan vallen in de sauna heeft een logische basis. Mensen denken bij afvallen al gauw aan sporten en het zweten dat daarmee gepaard gaat. In de sauna wordt het zo warm, dat men er ook begint te zweten. Mocht u meteen na het saunabezoek op de weegschaal gaan staan dan ziet u inderdaad dat er een paar honderd gram tot een kilo ‘verdwenen is’. Dit gewichtsverlies is puur het vocht dat u door het zweten bent verloren. Het vocht dat u verloren heeft, moet u direct weer aanvullen door water te drinken.

Goede effecten
Gelukkig heeft een bezoek aan de sauna genoeg goede effecten op het menselijk lichaam en geest. Zo zorgt de warmte ervoor dat uw spieren ontspannen. Ook heeft het een reinigend effect op de huid en de poriën. Door warmte van de sauna wordt uw lichaam gedwongen ‘actiever’ te zijn, hierdoor wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Het belangrijkste is natuurlijk dat een bezoek aan een sauna lekker is

en ultiem ontspannend werkt.

Op March 29, 2011